Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!
In MOF 1048 din 09.11.2020 a fost publicat O 1423/2020 privind aprobarea Procedurii de autorizare a unităților protejate.
Procedura stabilește modalitatea de autorizare a unităților protejate pe baza autorizației eliberate în condițiile Legii nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap.
Cine elibereaza autorizatia?
Autorizația de funcționare ca unitate protejată este eliberată de către Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții, denumită în continuare Autoritate, prin ordin al președintelui acesteia, la propunerea structurii de specialitate.
Conditii de autorizare
Articolul 3(1) În vederea autorizării ca unitate protejată, o entitate trebuie să respecte prevederile art. 5 pct. 29, art. 78 alin. (3) lit. b) și art. 81 alin. (1), (1^1) și (2) din Lege, și anume:
a) să fie operator economic cu personalitate juridică și gestiune proprie, care are angajate minimum 3 persoane cu handicap/invalide gradul III, reprezentând cel puțin 30% din numărul total al angajaților, iar timpul de lucru cumulat al persoanelor cu handicap/invalide gradul III să reprezinte cel puțin 50% din totalul timpului de lucru al tuturor angajaților;
b) să fie secție, atelier sau altă structură, fără personalitate juridică, cu gestiune proprie, din cadrul unei instituții publice sau din cadrul unei organizații fără scop patrimonial, care are angajate minimum 3 persoane cu handicap/invalide gradul III, reprezentând cel puțin 30% din numărul total al angajaților secției, atelierului sau structurii, iar timpul de lucru cumulat al persoanelor cu handicap/invalide gradul III să reprezinte cel puțin 50% din totalul timpului de lucru al tuturor angajaților din secție, atelier sau structură;
c) să fie persoană fizică deținătoare a unui document care atestă încadrarea în grad de handicap/invaliditate gradul III în situația în care:
(i) este autorizată în baza unei legi speciale să desfășoare activități independente, atât individual, cât și în una din formele de organizare ale profesiei respective, reglementate potrivit legii;
(ii) este persoană fizică autorizată;
(iii) este membru titular al unei întreprinderi individuale ori al unei întreprinderi familiale, organizate potrivit legii.
În situația în care, ulterior eliberării autorizației, intervin modificări în urma cărora condițiile de autorizare nu mai sunt îndeplinite, reprezentantul legal al unității protejate are obligația de a notifica Autoritatea, în maximum 5 zile lucrătoare de la data ivirii acestor modificări.
Depunerea dosarului
În vederea autorizării ca unitate protejată, dosarul se depune personal, prin poștă cu confirmare de primire, la sediul Autorității din municipiul București, bd. Ghe. Magheru nr. 7, sau prin mijloace electronice, la adresa: contact@andpdca.gov.ro, și cuprinde documentele prevăzute mai jos:
1. Modelul de cerere pentru eliberarea autorizației este prevăzut în anexa nr. 2 la ordin.
2. Actele privind înființarea și organizarea entității, în termen de valabilitate, pot fi, după caz:
a) act constitutiv/statut, act normativ/regulament de organizare și funcționare;
b) certificat de înregistrare în registrul comerțului, certificat de înscriere a persoanei juridice fără scop patrimonial în Registrul special eliberat de judecătorie;
c) certificat constatator din care să rezulte activitățile desfășurate și codurile Clasificării activităților din economia națională – CAEN aferente, precum și adresele punctelor de lucru, după caz;
d) actul din care reiese codul de înregistrare fiscală;
e) copie de pe cartea de identitate, autorizație/atestat/aviz de liberă practică, orice document care să ateste înscrierea întro formă de organizare, pentru exercitarea profesiei în baza unei legi speciale.
3.Tabelul cu domeniul/domeniile de activitate și personalul angajat, al cărui model este prevăzut în anexa nr. 3 și care cuprinde următoarele informații:
a) numele și prenumele persoanelor angajate;
b) timpul de lucru al fiecărui angajat (norma);
c) activitatea proprie a persoanei cu handicap/invalide gradul III, scurtă descriere, corelată cu activitățile din certificatul constatator prevăzut la alin. (3) lit. c);
d) domeniul/domeniile de activitate care face/fac obiectul autorizării;
e) locul desfășurării activității pentru care se solicită autorizația;
f) observații;
g) procentul de persoane cu handicap/invalide gradul III angajate;
h) procentul normei de lucru cumulate a persoanelor cu handicap/invalide gradul III angajate.
4.Alte documente:
a) raport per salariat extras, după caz, din Registrul general de evidență a salariaților, pentru fiecare persoană cu handicap/invalidă gradul III, la data depunerii cererii de autorizare;
b) copii de pe contractele de muncă și fișele de post ale persoanelor cu handicap/invalide gradul III;
c) copii de pe documentele de încadrare în grad de handicap/invaliditate gradul III;
d) angajamentul reprezentantului legal al unității protejate de a informa Autoritatea cu privire la modificările în urma cărora condițiile de autorizare nu mai sunt îndeplinite sau cu privire la modificări ale documentelor mai sus, în maximum 5 zile lucrătoare de la data producerii acestor modificări.
Documentele prevăzute mai sus sunt în termen de valabilitate și poartă pe fiecare pagină semnătura reprezentantului legal, cu mențiunea „conform cu originalul“, dacă sunt transmise în format fizic. Dacă entitatea care solicită autorizarea ca unitate protejată optează pentru transmiterea documentelor pe e-mail, acestea sunt semnate cu semnătura digitală autorizată a reprezentantului legal și nu au mențiunea „conform cu originalul“.
Autorizațiile eliberate au valabilitate de 3 ani. La expirarea termenului de valabilitate a autorizației, entitatea interesată reia procesul de autorizare. Demersul poate fi realizat cu minimum 60 de zile înainte de expirarea propriuzisă a autorizației.
Ordinul complet si anexele se pot gasi AICI.